Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique

EXPO
Catalogus van de tentoonstelling : « In de intimiteit van een Prins, Alexander van België ». 15 € aan de Kassa van de tentoonstelling

De tentoonstelling “In de intimiteit van een Prins,
Alexander van België” te Namen

De tentoonstelling “In de intimiteit van een Prins, Alexander van België” is een unieke gelegenheid om binnen te treden in de intimiteit van een uiterst discrete Prins. We komen ook een stapje dichter bij andere leden van de Koninklijke familie zoals de grootmoeder van de Prins, Koningin Elisabeth, de ouders van de Prins, Koning Leopold III en Prinses Lilian. De toekomstige Koningen Boudewijn en Albert II en de latere Aartshertogin Joséphine-Charlotte, waarmee de Prins opgroeide, alsook zijn twee jongere zusjes Prinsessen Marie-Christine en Esmeralda zetten we in de kijker.
De tentoonstelling zit boordevol emoties. Het is Prinses Léa die het idee kreeg om haar archieven te openen en het publiek een waaier aan voorwerpen, documenten, foto’s en brieven te tonen die de periode 1942 tot 2009 in beeld brengen. Van Laken tot Landsrode met een tussenstop in Argenteuil.
De tentoonstelling loopt sinds 2017 in alle hoeken van het land. Ze was al te gast in Brugge, Corroy-le-Château en Aarlen.
Ter gelegenheid van het 10-jarig overlijden van prins Alexander (+29/11/2009), geeft de stad Namen ons de uitzonderlijke kans om de tentoonstelling in een uniek kader open te stellen voor het publiek en dit van 25 oktober 2019 tot 1 maart 2020. Les Bateliers/Arts décoratifs, Hotel de Groesbeeck - de Croix, Rue Joseph Saintraint 3

Brieven, voorwerpen, tekeningen en foto’s zullen de Prins in het daglicht plaatsen zoals we hem nooit eerder zagen. De Prins werd streng opgevoerd door Koning Léopold III en Prinses Lilian, trouwens net zoals zijn broers de latere Koningen Boudewijn en Albert II. Het maakte van hem een leergierig persoon die voor alles en nog wat interesse had. Cultuur, geschiedenis, wetenschap, muziek, kunst, lectuur, … Hij had een ruime waaier interesses.
Doorheen de tentoonstelling komen de innige banden tussen de leden van de koninklijke Familie op de voorgrond, zoals bv. in de moeilijke tijden van de Tweede Wereldoorlog als tijdens de koningskwestie. Gelukkig waren er ook momenten van intens geluk zoals bij een geboorte, een huwelijk, … Foto’s waarop we Prins Boudewijn met zijn klein broertje, Prins Alexander, zien tijdens een behendigheidsspel alsook de jonge Prinsessen Marie-Christine en Esmeralda die door de tuinen van het koninklijke paleis te Laken dollen met hun broertje geven ons een beeld van intieme en intense momenten ver weg van alle protocol.
Verschillende brieven en foto’s getuigen van de sterke band tussen Prins Alexander en zijn grootmoeder, Koningin Elisabeth. De onderlinge briefwisseling was één brok tederheid. De briefwisseling tussen Prins Alexander en zijn ouders handelde vaak over de voorbeeldige zoon die hij graag wou zijn. Een perfecte zoon waar ze fier mochten op wezen. Algemeen genomen kunnen we uit elk schrijven, ontvangen of geschreven door de Prins, afleiden wat een bezorgd en teder man hij was.
In 2006 leidde het humanisme van de Prins hem samen met zijn echtgenote tot de oprichting van het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België die de hulp aan minderbedeelden tot doel heeft.
Praktische informatie

• Waar ? « Les Bateliers / Arts décoratifs », l’Hôtel de Groesbeeck-de Croix, Rue Joseph Saintraint, 3 – Namen.
• Wanneer ? Van 25 oktober 2019 tem 1 maart 2020.
• Openingsuren : van dinsdag tot zaterdag : 10:00 - 18:00 en op zondag van 13:00 tot 18:00.
• Maandag : sluitingsdag.
• Ingang gratis.

Pers : fx actionetcommunication.be

Het is een reizende tentoonstelling die in 2017 - 2020 in verschillende Belgische steden even zal neerstrijken.

Inlichtingen: www.expoalexandervanbelgie.be

Brugge van 18/03 tot 17/04/2017

Arlon van 29/04 tot 04/06/2017

Corroy-le-Château van 16/06 tot 03/09/2017