Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique

Literaire Prijs 2022

6e Literaire Prijs Prins Alexander van België Gewijd aan koken en gastronomie

1. Voorstelling van de Prijs

H.K.H. Prinses Léa van België wil met de oprichting van een jaarlijkse literaire prijs hulde brengen aan haar echtgenoot. De prijs zal rond 29 november worden uitgereikt, de dag waarop hij overleed.

Z.K.H. Prins Alexander was een fervent lezer van alle genres, zij het vooral van werken over historische of wetenschappelijke onderwerpen.

Deze literaire prijs wordt georganiseerd door het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België. Er worden twee prijzen uitgereikt, een voor een Franstalig essay en een voor een Nederlandstalig.

* In 2012 stond de eerste Literaire Prijs Prins Alexander in het teken van het historische of filosofische essay met betrekking tot de geschiedenis of het erfgoed van België.

* De 2e Literaire Prijs werd uitgereikt in 2014 met als thema: een wetenschappelijk essay met hoge vulgariserende waarde in het medische domein.

* In 2016, had de 3e Literaire Prijs voor onderwerp “Het Jeugdboek”.

* In 2018, had de 4e literaire Prijs Prins Alexander van België als thema de detectiveroman.

* In 2020, heeft de 5e literaire Prijs als thema het stripverhaal voor volwassenen in het Nederlands of in het Frans, geschreven en/of getekend door een Belg en uitgegeven door een Belgische uitgeverij.

* In 2022 bekroont de 6e Literatuurprijs een boek over keuken en gastronomie.

De Nederlandstalige jury bestond uit:
* Freddy VANDECASSERIE, voormalig Chef van "La Villa Lorraine" (3 Michelin-sterren)
* Marian KIN, Redactie Manager van “De Morgen” en culinaire journaliste
* Dany ALEN, Administrateur van de Koninklijke Club der Gastronomen van België
* Liane STEYAERT, Projectontwikkelaar en gastronomische moeder

De Franstalige jury bestond uit:
* Pierre WYNANTS, voormalig Chef bij “Comme chez Soi” (3 Michelin-sterren)
* Gérald WATELET, gepassioneerde kok, tv-presentator, decorateur
* Valérie LEPLA, ontwerpster van "Pistolet Original"
* Gwen le HARDY de BEAULIEU, gastronomische moeder

2. De Winnaars

"We zijn erg blij en trots dat we 5 Franstalige en 4 Nederlandstalige boeken hebben ontvangen. De leden van de jury stonden onder de indruk van de kwaliteit van de gepresenteerde werken.”, legt HKH Prinses Léa van België uit. “We zijn zo blij om enkele zeer getalenteerde Belgische auteurs tot hun recht te laten komen”.

De winnaar van de 6e Nederlandstalige Literaire Prijs Prins Alexander van België is Michaël Sels voor « Lekker lang leven 2 » (bij Pelckmans)


6de Literaire Prijs Michael Sels
Foto : Nicolas Fontaine

De keuze van de jury gaat unaniem uit naar “Lekker Lang Leven 2” van Michaël Sels.

Michaël Sels is hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, gediplomeerd chef en auteur. In 2020 bracht hij zijn eerste kookboek Lekker lang leven uit, dat meteen een schot in de roos werd. In het voorjaar van 2021 kreeg hij ook zijn eigen televisieprogramma Lekker Lang Leven op njam!

Dit boek combineert de twee werelden : die van wetenschappelijk onderbouwd, gezond eten en die van heerlijke keuken, waarbij de smaakpapillen meer dan ooit worden geprikkeld.

De layout is zeer overzichtelijk met eenvoudige recepten en foto’s die een esthetische meerwaarde geven.

De lezer krijgt hier dus een professioneel advies over voeding en dit op een speelse, praktische wijze met een intens gevoel voor levensstijl.

De winnaar van de 6e Franstalige Literaire Prijs Prins Alexander van België is: Christophe PAULY en Jean-Pierre Gabriel voor het boek « Le Coq aux champs ». (Renaissance du Livre).

6ème Prix littéraire Jean-Pierre Gabriel
Photos Nicolas Fontaine

De jury is unaniem in de bekroning van dit kookboek van chef-kok Christophe Pauly (1 Michelinster), uit Soheit-Tinlot (provincie Luik).

240 pagina’s om te verslinden, 171 gastronomische en eenvoudige recepten en bereidingen met prachtige foto’s van Jean-Pierre Gabriel die in zijn eigen woorden “Le Coq aux Champs”, de seizoenen, de producten en de smaken weet te vertellen. Een boek dat inspireert, deelt, leeft in de modus van plezier... en dat zeker thuishoort in uw keuken!

Jean-Pierre Gabriel is een productief schrijver en bekroonde fotograaf. Hij heeft meer dan 70 boeken gepubliceerd over voeding, kunst, design, tuinieren en natuur. Hij is ook een veelgevraagd adviseur voor voedselfestivals en voedselproducenten over de hele wereld.

In de afgelopen 12 jaar hebben zijn boeken de hoogste onderscheidingen gewonnen, waaronder 8 "Best in the World"-prijzen bij de Gourmand World Cookbook Awards, voor titels als Thailand Cookbook, Le Herve bien plus que un fromage, Tartine Confidential (Le Pain Quotidien), Thai Quick and Easy, Le Chant du Pain, Venice on a Plate, Chocolate Matter en Cacao the Roots of Chocolate.

************

Elke winnaar ontvangt 1.000 €

Een Speciale Juryprijs werd ook toegekend aan een uitzonderlijk, tweetalig boek "De top van de belgische gastronomie", een heuse "bijbel van de Belgische gastronomie" (uitgegeven door Kennes editions in opdracht van de vereniging "Mastercooks of Belgium").

Meer dan 40 jaar geleden stichtte Pierre Romeyer een vereniging om de grootste talenten van de Belgische gastronomie te groeperen. Samen met Pierre Wynants en Jacques Deluc, algauw versterkt door Claude Dupont, Robert Van Duüren en Pierre Fonteyne, hield de toekomstige baron zo de Belgische Maîtres Cuisiniers boven het doopvont. Vier decennia later werden ze herdoopt als The Mastercooks of Belgium®. Naast de portretten van zo’n 120 bij deze vereniging aangesloten chefs en zo’n 30 producenten die hen nauw aan het hart liggen, bevat dit boek een schat aan recepten, en baadt het onder een ware sterrenhemel van de Belgische keuken. Aan de hand van zes thema’s (wijn, bier, de zee, de tuin, het bos en chocolade) nodigen de beste chef-koks van het land u uit te genieten van hun exclusieve gastronomische en smakelijkste creaties.

Met zijn schitterende foto’s door Heikki Verdurme wordt dit boek een echte mijlpaal in de geschiedenis van de Belgische keuken. Aan tafel voor een totaalbeeld van de Belgische gastronomie en de invloedrijkste chefs van het land !

Ten slotte werd een Speciale Prijs van H.K.H. Prinses Léa van België toegekend aan een kookboek geproduceerd door Z.E. Ambassadeur Ghislain D’Hoop en zijn echtgenote, in ambt in Wenen, tijdens de Covid-pandemie.

Met dank aan de sponsoren voor hun steun:

* MACORS (www.macors.be)
* MABRU (www.mabru.be)